Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Грийнпиис призова да не се изграждат мега-ферми с млечни крави

01.11.2021 г.
15771
Ограничаване на млечните стада до максимум 725 крави, предлага испанското земеделско министерство. Срокът за обсъждане на проекта е до 10-ти ноември, със своя декрет, който трябва да бъде подписан и от краля. Мадридското ведомство смята да създаде нови правила за млечното говедовъдство, с които да посрещне предизвикателствата в областите: екология, биосигурност, хуманно отношение към животните и здравето на хората.

Ограничението до 750 крави ще се отнася за новоизградени стопанства, като допэлнително предписание задължава фермерите да спазват отстояние от минимум половин километър спрямо други обори. Така властите се надяват да предотвратят разпространението на болести по животните.

В момента, средният брой млечни крави в една испанска ферма не надхвърля 65 животни. Въпреки това министерството предлага тези ограничения, защото в страната има инвеститорски намерения за изграждането на мега-ферми с по няколко хиляди крави.

На чело на съпротивата срещу подобни проекти е природозащитната организация “Greenpeace”, която наскоро събра 237 хиляди подписа в своя подкрепа. Според еко-активистите подобни стопанства замърсяват водите и имат много големи вредни емисии. В същото време, в такива ферми няма гаранция за хуманно отношение към животните, нито пък качеството на продукцията, посочват от “Greenpeace”.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg