Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Георги Василев: Вносът на пипер в България е 6 пъти по-голям от произведения у нас

19.09.2019 г.
25083
Вносът на пипер в България е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната, каза пред БНР Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“. „Дотук я докарахме с много безотговорност, със загубване на нашите пазари, защото когато ти отнемат пазарите, не ти остава нищо друго освен да намаляваш производството и да унищожаваш предприятия, а не да създаваш“, отбеляза Василев.

Както по-рано АгроКлуб писа подобна беше ситуация и при кайсиите у нас. Между 20 и 30% от кайсиевата реколта остана неприбрана и изгни на полето заради липсата на пазар, а по информация на овощарите родните преработвателни предприятия са изкупили не повече от 10 - 20% от обемите продукция, които обикновено купуват, защото суровината от Гърция, Турция и Македония им е финансово по-изгодна. Подобно е положението и при търговските вериги, които са много големи вносители. Те внасят огромни количества плодове от други страни,

Според Георги Василев „Българските производители трудно достигат до магазинните вериги, защото още при създаването си веригите дойдоха със своите доставчици от чужбина. И в момента всички вериги, които продават вече около 70% от зеленчуците и плодовете в България, се стараят да продават и стоки от български производители, но това е само за авторитет“.

По отношение на сдружаването на земеделските стопани, Георги Василев коментира, че производители искат да се обединят в някакво сдружение например, но за това има много пречки. Като основна пречка за липсата на организации на производителите, председателят на Асоциацията изтъкна нелегалната продажба без ДДС. „Тъй като организацията на производителите е дружество, което е регистрирано по ДДС и продава своята продукция със ДДС. А в същото време отделни производители, които са много – 60% от производството в България, е нелегално - продават или без ДДС, или без никакви фактури. И така организацията на производителите не може да се противопостави на нелегалните продажби“, коментира Василев.

Според председателя на Асоциация “Български пипер”„обратното начисляване на ДДС ще даде мощен тласък за регистрация и развитие на организациите на производителите и това нееднократно сме го споменавали на министър Танева и на всички министри, които досега са били в земеделското министерство“.

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • организации на производители
  17.09.2019 г.
  9023
  Чавдар Маринов: Ако стопаните не са обединени, не могат да преговарят за добра цена!
  Виж повече
 • пипер
  13.09.2019 г.
  2285
  Градинари: Пиперът остава на полето, няма кой да го обере!
  Виж повече
 • реколта кайсии
  30.07.2019 г.
  25739
  До 30% от кайсиите остават в градините. Търговци и фабрики пазаруват внос
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg