Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

В търсене на по-добър пазар за българските плодове и зеленчуци (ВИДЕО)

08.11.2019 г.
91014
През последните години, въпреки прилагането на обвързано подпомагане за секторите плодове и зеленчуци, стопаните все по-трудно намират реализация на пазара на качествените български плодове и зеленчуци. Те настояват за по-ефективна държавна политика в подкрепа на родната продукция. 

Какви са възможностите за това в условията на свободен европейски пазар, АгроКлуб попита министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Пазарите и достъпа до тях са неразработените възможности, по които следва да се работи занапред. Най-общо в момента Земеделското министерство търси механизми да подкрепи производителите на плодове и зеленчуци в тази посока в новия Национален стратегически план за следващата ОСП, за да стигнат директно на пазара. Така и по-голяма част от дохода на продукта в цялата агро-хранителна верига ще отиде при тях, посочи Десислава Танева.

В момента Министерството работи в няколко посоки: въвеждане на обратно начисляване на ДДС на плодове, зеленчуци и сурово мляко; организиране на фермерски пазари във всеки областен център и създаване на регистър на търговците на плодове и зеленчуци.

Обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци и сив сектор

Към момента сме подали до Министерство на финансите искане за обратно начисляване на ДДС на плод, зеленчук и сурово мляко. Те вече са предали документите на Европейската комисия (ЕК), води се дебат, искат ни се определени данни”, обясни Танева. Оказва се обаче, че спънка в получаването на разрешение от ЕК да прилагаме този механизъм, може да се окаже огромният сив сектор.

“На практика, официални статистически данни не можем да покажем. Тези, които показваме не отразяват реалността. За да получим разрешение от ЕК, всичко трябва да почива на официални източници. Разбира се, ще положим всички усилия да получим едно такова разрешение, което би подобрило съществено положението на земеделските стопани на българския пазар. Ставката тук е 20%, от Гърция влизат плодове и зеленчуци без такова ДДС - разликата е съществена… На второ място - прилагането на този механизъм би изсветлило голяма част от тези приходи, включително и доказването на съответните добиви и реализация за обвързаната подкрепа също биха били по-реални. Мога да дам примери за драстични разлики в цени, извадени от всеки супермаркет или борса на Пловдив и фактури, показани за обвързана подкрепа - имаше череши на цена 5 ст./кг. Всичко това са укрити приходи, върху които не е платен данък, заплата, осигуровка и т.н. Тоест обратното начисляване на ДДС би довело и до оздравителен ефект върху цялата система”, коментира министърът.

Фермерски пазари във всеки областен град

Второто направление, по което Земеделското министерство работи, са фермерските пазари, където малките производители директно могат да продават. В момента мислим как можем следващата година да реализираме проект за подкрепа на фермерски пазари във всеки областен център, по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), посочи Десислава Танева.

Регистър на търговците

На трето място - ресорният зам.-министър работи върху идеята за създаване на регистър на търговците на плодове и зеленчуци. Целта е чрез него да се елиминира нелоялната конкуренция, която не може да гарантира качество и безопасност.

Министърът коментира и примерът с Румъния, където правителството прие закон за минимум 50% храни румънско производство в чуждите вериги, които оперират на техния пазар: “По отношение на стриктни регулации за веригите, официалните източници на информация казват друго - там, където има опити да се въведе подобно нещо, има заведени процедури и на практика не работи. Факт е обаче, че е имало в Национални парламенти опити за налагане на такива ограничения”.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • фермерски пазар
  07.10.2019 г.
  90443
  Гергана Кабаиванова: Фермерските пазари са все по-популярни. Нужно е обединение!
  Виж повече
 • ябълки
  26.09.2019 г.
  49225
  Живка Гроздева: Натискът от външни производители на плодове е огромен! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • ябълки
  25.09.2019 г.
  49349
  Българските ябълки залежават в склада, докато ядем II и III качество италиански на висока цена
  Виж повече
 • ябълки
  24.09.2019 г.
  65866
  БАБХ проспа поредна далавера в хипермаркетите, този път срещу българските ябълки
  Виж повече
 • Десислава Танева
  21.08.2019 г.
  23537
  Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и мляко!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg