Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

В новата ОСП се предвиждат до 58 млрд. EUR субсидии за въглеродно земеделие

17.12.2021 г.
2350
Европейската комисия публикува доклад, според който трябва да се насърчат механизмите за намаляване на въглеродния отпечатък от земеделието върху природата и околната среда. За да се стимулират фермерите да въведат екологични иновации и технологични решения за намаляване на замърсяването, се предвиждат нов тип субсидии - обвързани с доказване на екологичното замърсяване. Ще се стимулират дигитални инструменти и иновации за подобряване на производствения цикъл и намаляване на замърсяванията от технологичните процеси.

В зависимост от резултата от преговорите за новата ОСП по зелените схеми, фермерите в общността могат да получат 38 - 58 млрд. EUR.

"Въглеродното земеделие предлага нови възможности за доходи за фермерите", коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка на общността.

Въглеродното земеделие включва различни методи по улавяне на въглероден диоксид и съхраняването му в почвата. Проучването на европейските власти показва, че то ще донесе ползи в няколко области, като например възстановяване и преовлажняване на торфища, агролесовъдство, поддържане на органичния въглерод в почвата, като е направена и оценка на отделения въглерод от животновъдството.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg