Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Вълна на цирковирус удря свинефермите в Германия. Расте рискът от мутация при хората

08.06.2021 г.
5489
Нова вълна на свински цирковирус удря свинефермите в Германия, месеци след като притихна еппидемията от Африканска чума по свинете (АЧС). Въпреки, че голяма част от свинефермите прилагат вкасинация срещу смъртоносния цирковирус, през последните седмици са регистрирани много инфектирани обекти и скок на смъртността главно при малките прасенца.

Според ветеринарни експерти причината за разпространението на цирковирус е прекаленно ранната ваксинация при малките прасета, която се е сблъскала с естествените антитела от майките.

Разпространението на заразата изкара на дневен ред темата с прекалено многото болести в животновъдството и повишеният риск по хранителната верига за хората. Крайният продукт, който се консумира на практика е пълен с остатъци от фармасевтични ваксинации, антибиоптици и голяма смесица от биохимични трансмутации на молекулярно ниво, което създава възможни рискове от мутации на вирусите при хората.

Появата на свинския цирковирус тип 2 (РСV2) се оказа голямо изпитание за свиневъдите и ветеринарните лекари от цял свят. Независимо от това, че голям брой изследователи насочиха своите усилия към изучаването му, все още много страни от неговото проявление останаха неясни.

РСV2 участва в етиологията на респираторните заболявания, но самостоятелната му роля в тях не е доказана и с него досега не е възпроизведена пневмония. Като твърдо установено обаче може да се смята, че РСV2, вирусът на Репродуктивния и респираторен синдром (PRRS) и Mycoplasma hyopneumoniae са трите най-важни първични причинители на Респираторния болестен комплекс (PRDC) и че PRDC в момента е най-големият проблем за свиневъдството. РСV2 може да причинява смърт на фетусите, но все още не е известен механизмът на трансплацентарната инфекция и той не се приема със сигурност за етиологичен агент в репродуктивните нарушения. От друга страна наличието на антитела при свинята не осигурява задължително протекция на фетусите. Ниското ниво на майчини антитела се смята за причина за заболяване на прасетата, но високото ниво от една страна не осигурява дълготрайна протекция, а от друга пречи на изграждането на имунитета след ваксинация. Изнасят се данни за различна чувствителност на различните породи и линии, но няма никакво обяснение за това.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg