Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Въвеждат нов модел за борба с градушките с доброволни вноски от фермерите (ДОПЪЛНЕНА)

05.02.2020 г.
8934
Взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения и последиците от тях върху земеделието трябва да заработи в България от следващата година. Фондът ще бъде на изцяло доброволен принцип. Това обяви по време на годишната национална среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ в Златни Пясъци, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Преди дни българска делегация беше на посещение в Аржентина, от където е взаимстван моделът.

Фондът ще работи чрез доброволни вноски от страна на земеделските стопани към Разплащателната агенция. Държавните помощи за застраховане и обезщетения също ще функционират през този фонд. Тези земеделци, които решат да участват финансово във фонда със съответен обем площи, ще получават компенсации при загуби вследствие на градушки, чрез мярката за управление на риска от Програмата за развитие на селските райони. 

Очаква се фондът да бъде структуриран до края на годината и да започне работа от следващата година, посочи Танева.
Направени са проучвания от няколко страни и към момента това е възможно най-добрия вариант, който може да се приложи в България. 

Изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Васил Грудев уточни, че вноската на земеделските производители ще бъде определена сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Участието ще става в общото заявление и ще се предава в периода март-май.


Министър Десислава Танева бе категорична, че за ефективно управление на риска в земеделието и създаването на противоградова защита, е необходима подкрепата на земеделските стопани. ‘Независимо, че до момента не е постигнат консенсус със земеделската общност по отношение на функционирането на подобна система, Изпълнителната агенция за борба с градушките, е доизградила национална противоградова защита. „В Северна България тя е по самолетен способ и се приключват в момента техническата документация и процедурата за въвеждане в експлоатация на последния радар, който ще покрие Северна България. На практика България е готова за това, въпросът е финансирането на тази защита”, каза министърът. 

Даниела Георгиева, © 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • НАЗ
  03.12.2019 г.
  6448
  Ще подкрепи ли НАЗ взаимо-спомагателен фонд за борба с градушките? (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  28.11.2019 г.
  17047
  Само с помощта на земеделците може да има ефективно управление на риска в земеделието (ВИДЕО)
  Виж повече
 • семинар малини
  22.11.2019 г.
  39200
  Нов модел за борба с градушките и обезщетение за 50% пропаднали площи, обмисля МЗХГ
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg