Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Връща се интересът на арендаторите към българския слънчоглед

02.08.2019 г.
5934
Реколтата от слънчоглед се очаква да бъде на равнището на миналата стопанска година - средно между 250-350 килограма от декар в различните райони на страната, съобщи за БТА доцент д-р Галин Георгиев, селекционер по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт.

По думите му и жътвата ще започне в обичайното време - в края на август-началото на септември. Селекционерът коментира, че посевите са в нормален етап на развитие - восъчна зрялост, и през август питите ще се налеят и ще узреят.

Възвръща се интересът на арендаторите към българския слънчоглед, а в полетата на Селскостопанската академия повечето от площите са засети с хибриди, създадени в Добруджанския земеделски институт, заяви доцент д-р Галин Георгиев. В селекционната база край Генерал Тошево се очаква реколта от около 4000 декара със слънчогледови хибриди, от които на производителите ще бъдат предложени семена за посев. Сред първите имитолерантни хибриди е "Енигма", който е подходящ за отглеждане по технологията "Clearfield" - резистентен е към третиране с препарат, което намалява стреса и рефлектира върху добива, поясни ученият.

Селекционерът съобщи, че в Украйна, Русия, Румъния през тази стопанска година ще прибират реколта и от български хибриди слънчоглед - "Велко", "Дивна", "Байкал", "Свети Георги" и други.
В Добричкия регион, който е сред най-големите производители на маслодайно семе в страната, се очаква да бъдат ожънати над 717 000 декара със слънчоглед.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • сеитба на слънчоглед
  21.03.2019 г.
  3616
  Топлото време подрани сеитбата на слънчоглед в цяла България
  Виж повече
 • производство на слънчоглед
  27.02.2019 г.
  6340
  България остава в ТОП 5 по производство на слънчоглед, но губи от липса на добавена стойност
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg