Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Водят се преговори за износ на български фуражи към Китай

07.10.2019 г.
87184
Делегация от китайски екперти е инспектирала български фуражни предприятия, заявили желание да осъществяват износ на слънчогледов шрот и сух зърнен спиртоварен остатък (DDGS) за Китай, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

България отчита напредък по две процедури за износ на слънчогледов шрот и на сух зърнен спиртоварен остатък (DDGS) за Китай. Това стана ясно по време на официално посещение на делегация от четирима експерти - одитори от Генералната митническа администрация на Китайската народна република у нас в края на миналата седмица. Слънчогледовият шрот и сухият зърнен спиртоварен остатък (DDGS) са предназначени за употреба, като фураж за животните.

Още през месец април 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите и министърът на Генералната митническа администрация на КНР подписаха Протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе. Събитието се състоя в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от Централна и Източна Европа в гр. Дубровник, се посочва в съобщение на Агенцията по безопасност на храните.

С документа страната ни се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на слънчогледово семе в шрот, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт. Преди изпращане на всяка пратка Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва инспектиране на място, включващо фитосанитарен контрол.

фураж


По време на визитата си китайската делегация предостави на БАБХ работен вариант на Протокола за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на сух зърнен спиртоварен остатък (DDGS) за обсъждане на включените в него текстове. След приключване на преговорите ще се пристъпи и към  официалното му подписване.

Китайските експерти подчертаха, че българската система за официален контрол на фуражите е еквивалентна на тази в Китай. Те отбелязаха, че извършваният контрол на всички нива, е строг, сериозен и отговорен, и се основава на риска и законодателството за фуражите. Износът ще бъде възможен след официалното одобряване на предприятията от  страна на Генералната митническа администрация на КНР.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • фуражи - съхранение
  16.08.2019 г.
  4120
  Властите затягат контрола върху съхранението на фуражи
  Виж повече
 • износ на фуражи и животни за Мароко
  03.07.2019 г.
  1650
  България с отличен потенциал за износ на фуражи и животни за Мароко
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg