Пазаруването от големите чужди търговски вериги продължава да убива родното производство на зеленчуци и плодове. И макар с редица маркетингови и търговски трикове уж, че продавали български фермерски продукти, големите магазини продължават внасят огромни количества евтини и нискокачествени продукти.
Така поредният български традиционен зеленчук - пипера, се оказа предимно вносен, а не български.
Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“ заяви:
„Дотук я докарахме с много безотговорност, със загубване на нашите пазари, защото когато ти отнемат пазарите, не ти остава нищо друго освен да намаляваш производството и да унищожаваш предприятия, а не да създаваш“, отбеляза Василев.
Вносът на пипер в България е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната, отбелязва АгроКлуб. Основният дъпминг през летните месеци е от Турция, Гърция, Италия, Испания и Македония, а през зимата - от Йордания.
Вносът на чушки в България е 6 пъти по-голям от произведения в селата ни
-
29.03.2019 г.12122Био-производители алармират: МЗХГ води война срещу хиляди стопани в селата!
-
04.09.2019 г.32655Дъмпингов внос и корупция прогониха Царят на розовия домат от България