Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Висок добив на биомаса в люцерна - как да го постигнем? (АГРОСЪВЕТИ от АгроКлуб)

Люцерната е важна фуражна култура, която заема значителни площи в нашето земеделие. Много земеделци разчитат на нея не само за собственото си животновъдство, но и като стока, която реализират на пазара. 

За да се направи силен и рентабилен люцернов посев от самото начало, най-правилната стъпка е почвен анализ преди сеитбата. Той ще покаже ясно какви са проблемите и какво трябва да се предприеме, за да има почва, подходяща за културата. Освен запасяващото торене, което задължително се прави преди сеитбата, може да се наложи внасяне на ключови за развитието на люцерната хранителни елементи. Това става лесно по схема и препоръки, които ще се получат заедно с анализа.

А ето и конкретни препоръки от специалистите на българската компания, която произвежда листни торове Акрамет за висок добив на биомаса, съчетан с превенция от неприятели в люцерна. 

Един от най-големите успехи на българския листен тор и имунотехнология Акрамет Ултра е свързан с люцерната - значителен прираст на добива на биомаса - до 30%, въздействие върху насекомните вредители по люцерната и най-вече на най-големия й неприятел - паразитното растение Кускута или Кукувича прежда. Чрез растителния имунитет Акрамет Ултра предизвиква отхвърляне на паразита, блокиране на връзката му с растението и неговото загиване.

Акрамет Ултра съдържа всички необходими за люцерната хранителни елементи, включително особено важните за азотфиксацията ултрамикроелементи като: кобалт, хром, селен и др. Третиранията започват веднага след началото на вегетацията при височина на прираста около 10 см с доза от 300 г/дка при кристалния вариант и 600 мл/дка при течния вариант на Ултра. Пръска се след всеки откос отново при височина на прираста от 10 см. Продукта е напълно безвреден за хора, животни и пчели, което премахва всякакви рискове за тяхното здраве. Обогатява растителната биомаса с много ценни микроелементи важни и за доброто развитие на животните. Замества успешно опасните вещества използвани за борба с Кускутата. Ултра влияе много положително върху качеството на семената от люцерна като освен пръскането в ранна фаза се прави още едно пръскане преди цъфтеж с 350 г/дка кристален или 700 мл/дка течен Акрамет Ултра.

Силен и рентабилен люцернов посев от самото начало

След засяването и поникването трябва да се ускори процеса на вкореняване, което е от особено значение за формиране на добър и рентабилен посев. Затова при височина на прираста от 10 см, се влиза за първо пръскане с Акрамет Ултра - 200 г/дка кристален или 400 мл/дка течен вариант.

До 10 дни след първото пръскане се извършва второ пръскане съответно с 300 г/дка или 600 мл. 14 дни след второто пръскане се провежда трето пръскане със същите дози. Целта е ускорено изграждане на кореновата система и гъстота в период на оптимална влага, каквато е обикновено през пролетта. Силното начало, добри резултати всяка година.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пшеница
  19.05.2020 г.
  9134
  Минималният стрес върху растенията е ключов фактор в условията на суша (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • пшеница
  28.03.2020 г.
  11202
  Българският листен тор Акрамет остава единствената цялостна имунотехнология на пазара
  Виж повече
 • Акрамет Ултра
  28.02.2020 г.
  9278
  Имунна защита за маслодайна роза и лавандула с българския имуномодулатор Акрамет (ВИДЕО)
  Виж повече
 • пшеница, обработвана с имуномодулатори Акрамет
  23.09.2019 г.
  43240
  Българска компания изпревари световни гиганти в сферата на агрохимията
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg