Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Винарите в ЕС могат да получат до 100% авансови субсидии заради кризата с COVID19

Европейската комисия прие удължаването на извънредните мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор с една година, като направи мерките приложими до 15 октомври 2021 г. и с обратна сила от 16 октомври 2020 г.

Силно засегнат от последиците от кризата Covid-19, лозаро-винарският сектор страда от затварянето на ресторанти и барове в ЕС, ограниченията и анулирането на тържества, както и бързите промени в търсенето. Американските мита върху виното от ЕС също допринесоха за трудностите, пред които е изправен пазарът, ограничавайки износа за САЩ, в контекста на спора на Световната търговска организация - СТО на Boeing / Airbus.

Приети през 2020 г., мерките целят максимално използване на бюджета, наличен по националните програми за подпомагане на виното.

Удължаването включва следните извънредни мерки:

Помощ за кризисна дестилация и съхранение и авансови плащания: тези мерки позволяват премахването на виното от пазара на ЕС, ограничавайки отрицателното въздействие върху цените и подобрявайки паричния поток на операторите. Държавите-членки могат да предоставят авансови плащания за до 100% от разходите, което им позволява да използват пълноценно средствата си от националната програма за подкрепа и да освободят по-бързо натиска на пазара.

За всички мерки от националните програми за подкрепа в лозаро-винарския сектор субсидията може да достигне 70%, увеличение от 20%. Това ще продължи да предоставя финансови облекчения на бенефициерите.

Повишена гъвкавост при програмите за пазарна подкрепа: това включва например повишена гъвкавост на инструментите за контрол на производствения потенциал, така нареченият инструмент за зелена реколта и възможността държавите-членки да адаптират своите програми за подпомагане на виното, а бенефициентите да коригират своите операции, ако е необходимо .
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg