Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Нужна е стратегия за напояването!

28.10.2019 г.
113755
Трябва да се изработи стратегия за напояването в България и да се стартира програма за подобряване на инфраструктурата на напояването с нови инвестиции. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По думите на Върбанов, след промените през 1989 г. в страната ни не е направено нищо за запазване и укрепване на системите за напояване, а през последните няколко години земеделците усещат на гърба си загуби вследствие на изменението на климата. “Тази година беше изключително тежка за земеделците. На определени райони има фермери, които дори не могат да покрият разходите си след реализация на реколтата”, посочи Върбанов. 

По думите на председателя на АЗПБ има проект на Световната банка, през годините са идвали експерти, изготвяни са мнения, доклади, но в момента нищо конкретно не се е случило.

Венцислав Върбанов посочи, че средства за напояване могат да се търсят не само от Европейките фондове. “Ако напояването бъде прието като приоритет и се разработи правителствена програма, то може да се финансира и от националния бюджет”, посочи Върбанов.

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Напояване
  23.10.2019 г.
  116284
  Селското стопанство влиза в приетата от Министерски съвет Стратегия за климата
  Виж повече
 • НАЗ
  30.09.2019 г.
  64268
  К. Костадинов, НАЗ: Изпращаме динамична и тежка стопанска година! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg