Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Васил Грудев: Фермерите да размислят за 25% субсидии за инвестиционни проекти

04.11.2020 г.
8874
Ръководството на фонд „Земеделие” предлага на фермерите тема за размисъл по евентуалното намаление на европейското и национално финансиране на инвестиционните проекти през следващия програмен период.

„Идеята е субсидиите да паднат от 50 на 25%, като останалите 25% фонд „Земеделие” ги предлага на кандитатите като заем, а съфинансирането от страна на фермерите да остане 50 на сто”, съобщи изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев при провелата се вчера церемония по връчването на годишните награди на „Агробизнесмен на годината”.

Идеята на ДФЗ тепърва ще се разисква от земеделския бранш, посочи Грудев. А мотивът за това решение е да бъдат отсети кандидатите, които нямат възможност да получат кредити за съфинансиране на проектите си и по тази причина "близо 50% от инвестиционните проекти във фонда не се изпълняват", обясни още изпълнителният директор.

Николай Вълканов от ИнтелиАгро, заяви, че съществуват редица други по-ефективни средства за проучване на фермерите, които кандидатстват за европейско подпомагане.

„Като например проучване на финансовото състояние на кандидатите за три години назад или пък представяне на съответните гаранции, каквато е и банковата практика”, посочи Вълканов.

Според други фермери 25-процентното субсидиране напълно ще отреже от подпомагане стартиращите фирми, освен ако администрацията най-после не намери адекватни схеми за инвестиции в стартъпи, които досега изобщо не се случиха. Очевидно, че темата ще бъде обсъждана в широк формат с всички браншови организации. / Екатерина Стоилова, Sinor.bg
 
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg