Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Валежи от дъжд и сняг подобриха запасите от влага на горните почвени слоеве

06.02.2020 г.
8417
След продължителното зимно засушаване, паднаха валежи със стопанско значение между 20 – 40 l/m2 в послките райони на страната, които подобриха водосъдържанието на горните почвени слоеве.

През следващия седемндевен период от 7 до 13 февруари прогнозираното понижение на температурите ще запази състоянието на дълбок покой при зимните житни култури. Образувалата се снежна покривка, в края на изтеклия период с височина 10 - 25 cm ще защититава есенните посеви от очакваните критични минимални температури, на места до минус 15 Со и ще предотврати нанасянето на повреди от измръзване, съобщава Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМХ.

През втората половина на периода се прогнозира неустойчиво време с чести превалявания и повишение на температурите. В резултат на тази промяна, агрометеорологичните условия за провеждането на почвообработки на полетата предназначени за засяване с пролетни култури няма да са подходящи. Същото се отнася и за подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове. Условия за провеждане на резитби в овощните и лозовите насаждения ще има през дните след средата на периода с положителни дневни температури и без валежи.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • агропрогноза 2020 - Февруари
  31.01.2020 г.
  9441
  Агропрогноза: Очакват се валежи от сняг от 5-и Февруари
  Виж повече
 • нива
  28.01.2020 г.
  15661
  Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg