Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Валежите напълниха язовирите, ще има достатъчно вода за напояване през 2021

12.01.2021 г.
5244
Валежите от последната седмица гарантират достатъчно вода за напояване през 2021, както и компенсират категорично 3 годишната суша, която засегна всички селскостопански подотрасли в България.

Пълнят се язовирите не само покрай големите планини, но и в равнинните места. Близо 140 млн. куб. м е вече обемът на пресъхналия доскоро язовир "Жребчево". Това заяви инж. Пламен Иванов - управител на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Средна Тунджа“.

"Очаква се нивото на язовир "Жребчево" още да се повиши. Водата към момента се оттича, притоците са повишени и ще имаме ново покачване. Язовир "Жребчево" е с обем 400 млн.куб. м, ще имаме достатъчно място да поеме предстоящи валежи в следващите месеци", поясни инж. Иванов  

"Стопаните могат да са спокойни, че и през тази година ще им бъде подсигурено напояването на земеделските площи", коментира управителят на „Напоителни системи”.

Пълни са вече повечето язовори в северозападна България, както и в региона на Ловеч, Троян, Севлиево и Велико Търново.

На около 40% е пълен язовир Тича, на около 50% е пълен язовир Ястребино, на около 35% е пълен почти пресъхналият доскоро язовир Йовковци, на 95% е пълен язовир Студена.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg