Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Валежите от дъжд ще спасят есенниците, които са в критично състояние

04.05.2020 г.
10196 1
След задълбочилото се пролетно засушаване в североизточните райони на България, валежите от началото на месец май ще дадат шанс за възстановяване на част от намиращите се в критично състояние зимни житни култури. До 7 май се прогнозират повсеместни валежи и подобрение на условията за вегетацията на есенните посеви и засетите пролетни култури, става ясно от агрометеорологичната прогноза. 

Дефицитът на почвена влага на много места в Североизточна България бе лимитиращ фактор за развитието на пшеницата и причина за пожълтяване на част от посевите.

В югозападните райони и в по-голямата част от Тракийската низина, където през април паднаха валежи със стопанско значение – на места над 50-60 l/m² (Кюстендил-67 l/m², Благоевград-52 l/m², Сандански-73 l/m², Пазарджик-83 l/m², Пловдив-87 l/m², Хасково-93 l/m², Ст. Загора-50 l/m², Чирпан-67  l/m²), състоянието на зимните житни култури е добро.

В полските райони при пшеницата и ечемика ще протича преход от вретенене към изкласяване и фаза изкласяване. При царевицата и слънчогледа, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване и листообразуване.

През първата седмица от май критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират, но остава повишена вероятността за градушки. При повреди от градушка се препоръчва засегнатите култури при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди за ограничаване риска от вторични зарази.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 1
 • Източна България
  04.05.2020 г. 16:59
  При нас вече е опропастена реколтата... Падналият дъжд е 4л./кв.м. и не е достатъчен да се съживи посева... Не се очертава и следващ дъжд...

Коментари:

 • пшеница
  25.04.2020 г.
  10692
  Проф. Иван Киряков: Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но не безнадеждно!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg