Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Валежите компенсират сушата, с изключение на региони в Добруджа (ИНФОГРАФИКА)

29.10.2020 г.
9585
Според октомврийския брой на бюлетина на JRC MARS - Мониторинг на посевите в Европа - публикуван вчера от Европейската комисия, топлото и сухо лятно време, последвано от период на обилни, но често и  прекомерни валежи от края на септември, затруднява полевите агротехнически дейности в големи части от Европа.

Влажните условия в края на септември и октомври доведоха до забавяне на прибирането на летните култури, както и на посевните дейности в Западна и Югозападна Франция, Южна Полша, Източна Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция. За зимната рапица прозорецът за сеитба приключи. За зимните зърнени култури навременното приключване на сеитбената кампания все още е възможно през следващите седмици.

Много топлото за България време характеризира периода на преглед (1 Септември - 20 октомври), което води до положителна топлина аномалия от 2-4 ° C. Този период е сред най-топлите през нашият климатичен архив от 1979 г., особено през първите пет дни на септември и особено след 5 Октомври, докато периодът между тях се характеризира с значителен дефицит на валежите. Разглеждайки периода като като цяло, валежите достигат 60-100 mm в северната половина на България, докато южните райони отчитат само 40-70 мм.

Сухите метеорологични условия в България позволиха доброто развитие на реколта през септември, но обилните дъждове през октомври причиниха известно забавяне на завършването на жътвата от слънчоглед и царевица.Прогнозата за добива на царевица 2020 е ревизирана допълнително надолу до много ниско ниво, на фона на
неблагоприятните условия на отглеждане през този сезон. Перспективата за слънчогледите се поддържа на ниво под средното.

Сухите условия на горния почвен слой забавиха засяването на рапица и също така затрудняват появата и
ранно развитие на есенните културите.Къде бе най-голяма сушата?

На картата ясно се вижда, че най-засегнатите от сушата райони са по черноморското крайбрежие и средно около 100-120 км. навътре, като в зоната попада почти цяла Добруджа и части от Лудогорието; както и значителни земеделски части в региона на Бургас и Карнобат.

© 2020 АгроКлуб
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg