Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Важни правила за защита от волтови дъги при работа с трактор или комбайн

24.06.2019 г.
1529
© 2019 снимка: АгроКлуб БГ

През последните години у нас се увеличават инцидентите, при които по време на жътва, сеитба, пръскане или почвообработка, нови трактори и комбайни биват удряни от високоволтова дъга при контакт на антените за GPS навигация с далекопреносната електрическа мрежа, пише в своя публикация Агросалон.БГ.

И освен, че може да ви обърка плановете за жътва или работа на полето, то скъпата техника няма да бъде компенсирана от застрахователните компании, които не покриват този риск, тъй като се води по вина на тракториста или комбайнера.

Внимавай, погледни нагоре! Преди да започнеш да работиш в области, където има електрически преносни мрежи
Бъдете винаги на ясно с височината на вашите трактори и комбайни, като имайте предвид, че волтова дъга може да се образува при 3-5 метра въздушна дистанция.

Ако влезете в контакт с въздушна ел.линия или кабел, останете в кабината на трактора или комбайна и се опитайте да не докосвате нищо от метал в него.

Обадете се на 112 веднага. Ако ситуацията е твърде опасна за оставане - например, ако машината е засегната от пожар - препоръчва се да изскочите от превозното средство  от толкова високо доколкото можете, за да избегнете докосване на която и да е част от машината отвън.

Ако трябва да слезете, тогава трябва да скочите ясно, като направите скачащи крачки, така че единият крак да е на земята през цялото време, докато сте на поне 5 метра.

Не се връщайте в трактора или комбайна.

Дръжте другите далеч от превозното средство. Докосването или дори прекаленото приближаване може да ги убие, чрез нова волтова дъга.

Никога не докосвайте електропроводни линии, винаги приемайте, че по тях тече ток, освен ако електрическата компания не ви е казала, че са спрени.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • нови трактори
  14.06.2019 г.
  1462
  В цяла Европа се отчита спад на продажбата на нови трактори
  Виж повече
 • трактори - цени
  10.06.2019 г.
  9606
  Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай?
  Виж повече
 • Zetor Crystal 170 HD
  28.05.2019 г.
  3148
  Zetor Crystal 170 HD - нова версия с повече мощност, за универсални задачи (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg