Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България ще брани искането си за по-висока обвързана подкрепа на Съвета по земеделие

България ще продължи да защитава позицията си за по-високо обвързано подпомагане в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това става ясно от одобрената от Кабинета българска позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 16-17 декември в Брюксел. 

Очаква се министрите да продължат дискусията за Стратегическите планове от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Дискусията и обмена на мнения ще бъдат фокусирани върху изготвения от Финландско председателство доклад за напредъка. 

България поддържа позицията си за проява на по-висока финансова амбиция по отношение на дела на обвързаната подкрепа. От голямо значение за поддържане стабилността на доходите на земеделските стопани в уязвимите сектори е и запазването на преходната национална помощ и след 2020 г. 

По отношение развитието на селските райони и мониторинга на качеството на изпълнението, поддържаме позицията си, че въвеждането на годишни цели трябва да отпадне и да бъде заменено от поставяне на цели в средата и в края на програмния период. 

В областта на рибарството се очаква да бъде прието Предложението за Регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси за 2020 година в Средиземно море и Черно море.

Правителството одобри също резултатите от проведеното на 18 ноември заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Тема на обсъждане беше пакетът за реформата на ОСП след 2020 г. относно климатичните и екологични цели на политиката. Предлага се въвеждане на единен процент или фиксирана сума за тях в рамките на целия бюджет на Стратегическия план за ОСП. 

Предложението на Председателството бе приветствано от голяма част от делегациите. Някои от тях подкрепиха гъвкавостта, което това предложение би предоставило на държавите-членки. Няколко министри използваха още веднъж възможността да заявят, че по-висока екологична и климатична амбиция следва да бъде съпътствана от адекватен бюджет за ОСП. 

В допълнение по темата за реформата на ОСП, Европейската комисия представи две предложения за Регламенти относно преходните правила за ОСП, които бяха одобрени от министрите. Беше представена декларация, изготвена по инициатива на България, за включване в Регламента за преходните правила на възможността за прилагане на Преходната национална помощ, на финансови нива, не по-ниски от тези за 2020 г. Документът бе подкрепен от делегациите на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Латвия.

© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • семинар НАЗ
  02.12.2019 г.
  4929
  Без намаление на директните плащания за България, въпреки по-ниския бюджет на ОСП
  Виж повече
 • Фил Хоган
  26.11.2019 г.
  25194
  Фил Хоган: Няма планове за продължаване на преходната национална помощ
  Виж повече
 • овце
  19.11.2019 г.
  63322
  Отпадане на преходната национална помощ означава колапс за 1,1 млн. овце и кози
  Виж повече
 • Вергиния Кръстева
  12.11.2019 г.
  75277
  Убеждаваме Германия да ни подкрепи за обвързаното подпомагане след 2020 г.
  Виж повече
 • Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85190
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Виж повече
 • субсидии за животни
  06.11.2019 г.
  101024
  Преходната национална помощ за животни е под въпрос за 2021 г. (ВИДЕО)
  Виж повече
 • обвързано подпомагане
  24.09.2019 г.
  35473
  26 000 български стопани са под риск, ако няма обвързана подкрепа в новата ОСП
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg