Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България отбелязва Световния ден на пчелите с 80% смъртност

20.05.2021 г.
10287
България отбелязва днес 20-и Май - Световния ден на пчелите с рекордната 80% смъртност при пчелните семейства спрямо миналата година, когато също имаше много висока загуба.

Основната причина за смъртността на пчелите е категорично - безконтролното пръскане с препарати за растителна защита, както и с ментета пестициди - предимно внос от Китай и Турция, които се вкарват контрабандно в България.

През последните седмици пчелари и инспектори на БАБХ алармираха, че се осъществява масово пръскане на рапица във фаза на цъфтеж, което доизбива пчелите. Основно те губят ориентация след като посетят за опрашване току-що напръскани площи, скоро след което умират от преумора и невъзможност да намерят кошера си.

Едва около 5-10% от смъртността при пчелите е на база болести, докато главната смъртност е предизвикана от недобросъвестни зърнопроизводители и овощари.

Междувременно служебния министър на земеделието проф.Христо Бозуков благодари на пчеларите за всеотдайната им работа и заяви:

Вашата дейност е индикатор за чиста и здрава природа, с работата си гарантирате биологичното разнообразие, имате значим принос в развитието на земеделието и запазването на екологичното равновесие. Тема актуална – за обществото, за земеделието, както и в дневния ред на Европейския съюз.

Припомняме на министър Бозуков, че пчеларите ще му отвърнат с по-голяма благодарност, ако впрегне всички законодателни и властови усилия, с които да увеличи контрола и санкциите върху земеделците, които нарушават наредбите свързани с опазването на пчелите. Едно от изискванията от страна на пчеларите, за което те от години призовават е в посока отнемането на субсидии на нарушителите, както и лишаването на бенефициенти, по чиято вина са убити пчелни семейства - да участват в инвестиционни мерки със субсидии по линия на Програмата за развитието на селските региони, най-вече в частта на мярка 4.1

Ние, от екипа на АгроКлуб не можем да честитим празника на пчеларите, заради тази рекордно високо смъртност, породена от безотговорност, както у властите, така и у редица земеделци. Няма място за празнуване!

Пчелите са загадъчен род и народ. Ние не ядем мед, ние ядем Скрито Слънце. Пчелите са мистична идея, внедрена в недрата на живота на човечеството. 

Думата е пчела. Мълчанието е мед. Тишината е есенция.

Говедото ще стъпчете цветето, човекът ще го откъсне, пчелата ще направи мед от него. Кой е най-умен?
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg