Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България е лидер в производството на био мед, лавандула и рози

08.07.2019 г.
2447
България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриване на биопазар в Бургас.

“Ние сме най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света”, допълни тя. Д-р Василева бе категорична, че за растежа на сектора в страната допринася и подпомагането на биопроизводството по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 - 2020 г).

"Биопроизводителите имат голям интерес, както към мярката за "Биологично земеделие", така и към реализиране на проекти за инвестиции по мерките от Програмата", каза още тя.


Лозана Василева информира, че за територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители, на стойност 5.7 млн. евро.

биопазар - биопродукти


На събитието своята продукция представиха повече от 20 производители. След продуктите, които гостите на пазара можеха да видят и опитат бяха: сушени домати със зехтин, пчелен мед, етерични масла, биовина, био сирена и млечни продукти, тинктура от смокини, сокове от био череши, ябълка и българска роза, както и пресни плодове, зеленчуци и други.

Посетителите на пазара имаха възможност да дегустират и от специално подготвените на място миди по Бургаски от Ути Бъчваров. Водещ на събитието бе Николай Станоев.
 
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • биопроизводство
  07.05.2019 г.
  9733
  Албена Симеонова: Консултативния съвет за био производство стартира с добри цели (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • биопроизводство в криза - протест пред МЗХГ
  05.04.2019 г.
  5486
  Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
  Виж повече
 • Албена Симеонова
  26.02.2019 г.
  6689
  Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg