Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България остава в задния двор на Европа с измененията в новата ОСП 2021-2027

21.10.2020 г.
10906
България продължава да остава в задния двор на Европа с измененията в новата ОСП 2021-2027. Регламентите на новата Обща селскостопанска политика на Европейски съюз отново ще защитават интересите на старите страни членки, както в производството, така и в търговските механизми. 

За да не се надига много общественото недоволство у нас, все пак чрез субсидии, а не чрез дългосрочни и устойчиви механизми на аграрната политика от Брюксел, в България отново ще бъдат наляти субсидии, които ще останат в сравнително тесен кръг от хора и няма да имат дългосрочен позитивен ефект по отношение на конкурентоспособността на родното аграрно производство най-вече в секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, дори и на силния отрасъл - зърнопроизводството, където в 93% от стопанствата продължава да липсва добавена стойност към производството.

За политиците в ЕС е най-важно да прокарват лобистките интереси на големите финансови донори на старите европейски партии, които са корпорации в сферата на агрохимията, ГМО индустрията и големите търговски вериги и преработватели, контролиращи бизнеси с агро суровини и храни. За тях е важно да имат гарантирани пазари на своята продукция, което е основен приоритет пред разписването на новата ОСП. Доходите на заетите в селското стопанство не са приоритет, макар това да е маскирано под формата на "експертни доклади" и политически дискусии и семинари.

За старите страни членки в ЕС, България трябва да остане слаб фактор в сектора на производството на агро храни, но да продължи да бъде устойчив консуматор на вносна агро продукция през чуждите търговски вериги. Обемите на тази търговия се равняват на средно между 9 и 12 млрд. лв. годишно, което не е за подценяване и затова и занапред ще бъде подтискано родното производство.

В този контекст, слабият и незначителен глас на българските евродепутати Ангел Джамбазки, Атидже Али и Асим Адемов, звуча на фона на дискусиите за реформата на новата Обща селскостопанска политика в Европарламента, ето така:

Ангел Джамбазки:

„Няма как да бъда съгласен с компромисите, които се предлагат от трите най-големи групи в европейския парламент. За пореден път тази зала доказа, че когато става въпрос за разпределение на средствата от общите данъци, няма идеологически разделения, а се гледат интересите на старите членове за сметка на новите. Опитахме се да предложим изменения в процентите, предложени от Съвета, не се получи. Това ще доведе до ненадеждни доходи на земеделските производители и до спадане на конкурентоспособността им."


Атидже Алиева Али:

„Зеленият преход и иновациите следва да бъдат обезпечени с адекватна финансова рамка. Вярвам, че бъдещето на модерното земеделие зависи от активното включване на младите хора. Българските земеделци ще се включат в борбата с климатичните промени и ще работят за осигуряването на чиста храна, чист въздух и чиста вода, но същевременно очакват в зеления преход да бъдат подкрепени с изравняване на директните плащания, със запазване на нивата на обвързаната подкрепа, с продължаване на преходната национална помощ и достоен живот в модерна инфраструктура и качествени услуги в селските райони.“


Асим Адемов:

„По отношение на обвързаната подкрепа, съжалявам, че в компромисното изменение по член 86 не се постигна по-голяма финансова гъвкавост, която да даде възможност на държавите членки да заделят по-голям процент от средствата по Първи стълб за обвързаната подкрепа. Предвид огромното значение, което тази помощ оказва на чувствителните сектори на някои държави членки, апелирам да се подкрепи обвързаната подкрепа в размер на 13+2 процента.“


© 2020 АгроКлуб
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg