Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България може да подкрепи задължителността на екосхемите в ОСП 2021-2027

15.10.2019 г.
117168
България би могла да прояви гъвкавост и да подкрепи задължителността на екосхемите за държавите членки в следващия програмен период. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. До момента позицията на България беше в полза на доброволното прилагане на екосхемите. Земеделският министър обясни, че “бихме могли да проявим гъвкавост за постигането на екологична устойчивост, но настояваме и за достигане на по-амбициозен компромис по въпросите, които водят до икономическа и социална устойчивост на сектора”, става ясно от съобщение на Земеделското министерство.

Министър Танева заяви също, че “за България обвързаната подкрепа е един от приоритетите в Реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. Тя е средство за осигуряване на предвидимост в нивата на доходите на земеделските производители, за предпазване от ценовите колебания и пазарната несигурност“. По думите ѝ, въпреки настоящото изменение на проекта на регламента за Стратегическия план за запазване на настоящите финансови нива на обвързаната подкрепа (13%+2%), позицията на България е, че трябва да се прояви по-голяма амбиция за приемане на по-високи нива на този вид подпомагане. Това се налага поради използването на по-голям финансов ресурс, който ще има положителен ефект за развитието на селските райони, запазването и създаването на работни места.

Обвързаната подкрепа и преходната национална помощ  са взаимно свързани. Това са схеми, които гарантират социалната и икономическа устойчивост на земеделските стопани в секторите „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“. Съчетани с високата екологична амбиция, те водят до цялостното изпълнение на целите на Общата селскостопанска политика.

Министър Танева е категорична, че е необходимо е да продължим да обсъждаме условията за малките стопани, отчитайки уязвимостта им. За политиката на България е важно да се запази съществуващият подход малките ферми да бъдат изключени от контрола по условността.

По отношение на секторните интервенции,  България оценява усилията в търсене на компромис по отношение определянето на екологичния праг за организации на производителите (ОП) на плодове и зеленчуци. Този амбициозно екологизиран подход не е ефективен за характерните за България ОП с ниски обороти. Причината е, че ще доведе до намаляване на интереса към сдружаване в страната и затова трябва да бъде запазен настоящият праг от 10 %.

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Милена Горанова
  15.10.2019 г.
  121552
  Милена Горанова: Неуредените поземлени отношения ще са спънка в новата ОСП!
  Виж повече
 • ОСП реформа
  01.10.2019 г.
  65942
  Предлагат еко-схемите да отпаднат от намаленията на директните плащанията в ОСП
  Виж повече
 • обвързано подпомагане
  24.09.2019 г.
  35439
  26 000 български стопани са под риск, ако няма обвързана подкрепа в новата ОСП
  Виж повече
 • обвързана подкрепа за малини
  11.07.2019 г.
  2700
  Земеделци искат обвързана подкрепа в новата ОСП за ягоди, малини и къпини (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg