Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България иска запазване на европарите за надзор, наука и превенция за АЧС

28.01.2020 г.
8535
Европейското съфинансиране на програмите за активен надзор, наука и превенция за Африканската чума по свинете (АЧС) не трябва да се намаляват. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. По думите й, именно те са най-важни за ранното откриване и диагностициране на заболяването, както и за намаляване на щетите от възникващи огнища след това. "По отношение на финансовата част е добре да се помисли за корелация между обезщетенията в последствие, или респективно за тяхното съфинансиране", каза още министърът.

Танева отправи препоръка към ЕК за изготвяне на наръчник или друг нормативен акт, с който цялата експертиза на ЕС и световната наука да бъдат имплементирани във високи стандарти за биосигурност. 

По време на заседанието бяха отчетени резултатите от Международната конференция на високо равнище "Бъдещето на световното производство на свинско месо в условията на заплаха от АЧС", която се проведе в Берлин, Германия. Страните-членки изтъкнаха необходимостта от глобална стратегия, както и от целеви кампании за информираност на обществото, за да бъдат ограничени щетите от болестта, съобщават от Земеделското министерство.

Десислава Танева подчерта, че провелата се Международна конференция за АЧС в рамките на Зелена седмица 2020 в Берлин, е била много полезна, особено за засегнатите от заболяването страни. Министър Танева изтъкна и доброто сътрудничество на България с ЕК относно бързата реакция за всеки един проблем, по който страната ни е изисквала становище или помощ на място. 

© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

Коментари:

 • Танева
  17.01.2020 г.
  8278
  България е загубила 15% от поголовието на свине майки заради АЧС
  Виж повече
 • Танева - Кльокнер
  17.01.2020 г.
  8849
  Десислава Танева в Берлин: Лидерите на ЕС разбират нуждата от адекватен бюджет за ОСП! (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Десислава Танева - АЧС
  06.08.2019 г.
  1298
  Министър Танева договори в Брюксел финансови компенсации заради АЧС
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg