Колкото повече намалява обема на животновъдството у нас, толкова повече расте вносът на немски, белгийски, датски, холандски, френски и испански месни и млечни продукти. Схемата е съвсем ясна и тя е резултат от налаганата западно-европейска аграрна политика за доминиране на пазарите на храни, като предварително няколко сектора на животновъдствово в страни като България и Румъния, бяха стратегически и поетапно атакувани чрез организиране на активни мероприятия по внасяне чреза заразени фуражни на следните болести:
- син език
- бруцелоза
- Африканска чума по свинете (АЧС)
И докато България и Малта държат своеобразен рекорд в спада на отглеждането на свине и говеда, то Италия и Дания бележат не малко повишение, както се вижда от официалната статистика на Евростат:

Според данни на Националния статистически институт на България към края на 2020 година броят на говедата в страната е 1 032 000 глави. Това включва млекопроизводствени и месопроизводствени породи, както и телета и бикове. Броят на овцете в страната е 2 630 000 глави. Това включва различни породи от месопроизводствени овце, млекопроизводствени овце и овце за производство на вълна.