Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България е на първо място в Европа по срив на животновъдството

28.03.2023 г.
8157
България е на първо място в Европа по срив на животновъдството, основно в секторите на говедовъдството и свиневъдството. Това би било една чудесна новина за всички, които преминават към здравословно вегетарианско и веганско хранене, но уви - не е, защото вносът на месо и млечни продукти през чуждите търговски вериги у нас бележи експоненциален растеж.

Колкото повече намалява обема на животновъдството у нас, толкова повече расте вносът на немски, белгийски, датски, холандски, френски и испански месни и млечни продукти. Схемата е съвсем ясна и тя е резултат от налаганата западно-европейска аграрна политика за доминиране на пазарите на храни, като предварително няколко сектора на животновъдствово в страни като България и Румъния, бяха стратегически и поетапно атакувани чрез организиране на активни мероприятия по внасяне чреза заразени фуражни на следните болести:

- син език 
- бруцелоза
- Африканска чума по свинете (АЧС)

И докато България и Малта държат своеобразен рекорд в спада на отглеждането на свине и говеда, то Италия и Дания бележат не малко повишение, както се вижда от официалната статистика на Евростат:
Според данни на Националния статистически институт на България към края на 2020 година броят на говедата в страната е 1 032 000 глави. Това включва млекопроизводствени и месопроизводствени породи, както и телета и бикове. Броят на овцете в страната е 2 630 000 глави. Това включва различни породи от месопроизводствени овце, млекопроизводствени овце и овце за производство на вълна.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg