Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

България е загубила 15% от поголовието на свине майки заради АЧС

Успехът за изкореняване на Африканската чума по свинете се състои единствено и само в общи и синхронизирани действия на всички държави в света и трябва да направим смели стъпки в тази посока. Това заяви българският министър на земеделието и храните Десислава Танева по време на международна конференция на високо ниво „Бъдещето на световното производство на свинско месо под заплахата от Африканска чума по свинете“ в Берлин.

Министърът предложи приемане на единни стандарти за биосигурност в свинекомплексите с много по високи нива на биосигурност, нужно е да се актуализира ветеринарно-медицинското законодателство, както и нови правила за обезщетения и репопулация с цел да се елиминира спекулативният инвестиционен интерес поради цената в момента. 


От 2018 г., когато АЧС навлезе в България, до сега е засегнато 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните свинеферми в България, евтанизирани са 203 хил. свине. 35 милиона евро струва на българския данъкоплатец Африканската чума, посочи още Танева.
 
Изплатени са близо 70 млн. лв. Те включват средства за обезщетения на стопаните и разходи за дейности по превенция. Страната ни очаква и съфинансиране от Европейската комисия. „Към настоящия момент сме получили над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро, който ще ни бъдат възстановени“.

По време на конференцията  еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес съобщи, че от 2014 г. до момента Европейската комисия е похарчила 10 млн. евро за борбата с АЧС.

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • АЧС - ферми
    10.09.2019 г.
    4242
    Заради АЧС - разделят фермите на 3 типа: индустриални, фамилни и лични
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg