Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агро браншът обединен в искането си парите за напояване в Плана за възстановяване да останат

27.07.2021 г.
15889
За първи път от години целият земеделски бранш е обединен и на едно мнение, като не приема орязването на компенсаторните средства за селското стопанство, които България очаква по европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост и са включени в последния проект на Национален план за възстановяване и устойчивост.
Днес се очаква срещата на сектора с властта, където земеделците ще питат защо парите за възстановяване от Ковид са орязани двойно и защо се орязаха средствата за напояване и защо това не е съгласувано с тях.


Албена Симеонова, в интервю за БНР, биопроизводител и депутат от „Демократична България” в 46-я парламент изказа своето категорично становище и зададе резонния въпрос:

Големият проблем е, че предвидените преди време 850 милиона изведнъж се стопиха на 250 милиона. „Ние питаме къде останаха останалите средства? За нас е изключително важно те да отидат в българското село“!

Националната Асоциация на зърнопроизводителите също се изказа критично и настоя парите за напояване да бъдат възстановени в Плана в техния пълен обем. Те изпратиха и своята официална позиция в Министерството на земеделието и храните, в която казват: 

„НАЗ категорично се противопоставя на липсата на бюджет за стратегическо развитие на поливното земеделие на Република България и настоява за възстановяване на първоначално заделения бюджет в размер на 847.9 млн. лв. за подобряване на състоянието и модернизиране на хидромелиоративната инфраструктура в страната.


С оглед на избягване на порочни корупционни практики при изграждане на инфраструктурни проекти НАЗ изисква наличието на засилен контрол и надзор за съблюдаване на целевото и ефективно разходване на средствата по първоначално заложения проект за напояване в предходната версия на НПВУ.

Съгласно последната версия на НПВУ компонентът „Устойчиво селско стопанство“ цели повишаване на устойчивото управление и конкурентоспособността на аграрния сектор чрез мерки за подобряване на икономическата устойчивост на земеделските стопанства и на отрасъла като цяло в контекста на климатичните промени и съхранението на характеристики на околната среда. НАЗ твърдо заявява, че тези цели не могат да бъдат постигнати без развитието на поливното земеделие в страната. В контекста на климатичните промени и трайните тенденции за засушаване на територията на страната, не е възможно аграрният сектор да бъде икономически устойчив, ако не се създадат условия за системно и постоянно увеличаване на поливните селскостопански площи.

Симеон Караколев от НОКА също изрази критичната позиция на овцевъдите по плана за възстановявани и орязаните пари за селското стопанство:

„Това е поредното европейско късогледство. Това, което виждаме, е едно сто и няколкомилионно нищо. Този план, в този му размер е категорично неприемлив за земеделския бранш в България“, заяви пред БНР Симеон Караколев от Националната организация на овцевъдите и козевъдите (НОКА).„България не страда от напояване. Българското селско стопанство страда от много други неща.“

 
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg