Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Бранимир Боянов: Единствено субсидиите държат българското животновъдство! (ВИДЕО)

В момента единствено субсидиите държат българското животновъдство. Свидетели сме как изчезват цели стада, заяви пред АгроКлуб Бранимир Боянов, овцевъд със 700 животни Черноглава плевенска овца и член на УС на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Г-н Боянов, срещаме се на Животновъдното изложение в Сливен, което министър Танева определи като празник на българското животновъдство. Така ли е, според вас?
Всяко едно изложение на български животни си е празник, тъй като животните всеки ден намаляват. И един ден вероятно тези животни ще бъдат атракция за поколенията.
По един или друг начин сме свидетели как изчезват цели стада. В момента единствено субсидиите държат българското животновъдство.

Според агростатистиката има увеличение в броя на овцете. Какви са вашите наблюдения?
Според мене агростатистиката не е права. Не знам как може да нараства броя на овцете, при положение, че много овцевъди разпродават цели стада. Само през последния месец имам няколко колеги, които хвърлиха тоягите и станаха богати за един ден, като си продадоха животните.

На какво се дължи намаляването на овцете?
Икономически са причините за това. Цената на млякото е 1 лв., още повече, че има и места, на които мандрите не искат да го изкупуват. В нашата страна има хора с желание да отглеждат овце, но са принуждавани или да преминат към месодайно овцевъдство, или да си ликвидират животните. По-скоро се спират на втория вариант, защото и агнетата, продавани в България два пъти в годината - на Гергьовден и Великден, не могат да компенсират разходите, а още по-малко да говорим за печалба.

Защо не се изкупува млякото?
За преработвателните предприятия е по-изгодно да правят сирене от нещо друго, но не и от мляко. Ако купят малко мляко, то е за документ. Освен това, българският вкус вече е променен и естествената миризма на овчето сирене не се припознава от клиентите.
В търговските вериги, където се продават продукти от овче мляко, цените са много високи  за потребителите - 17-18 лв./кг. Според мен, при изкупна цена на суровото мляко 1 - 1.20 лв/л., сиренето трябва да е не по-скъпо от 10 лв. в търговската мрежа.
В момента имаме надежди, че Китай ще бъде един голям консуматор на български млечни продукти и много от българските мандри, които бихме искали да наречем наши партньори, могат да намерят пазар там. Нека тогава продават сирене на цена 17-20 лв., стига цената на овчето мляко да удари 1 евро - така както е в Гърция, например.

Стои ли проблемът с виртуалните стада и животни - които на документи съществуват за подпомагане, а в същото време ги няма във фермите?
Виртуалните стада, ако има такива, могат да се изброят на пръстите на едната ми ръка. По-скоро проблемът е с виртуалните животни, които поради смърт, кражби в стадата, са отпаднали. Имаше възможност тези животни да бъдат изписвани чрез екарисажите, но сега нямаме тази възможност. Затова трябва да се намери начин да бъдат изписвани виртуалните животни в стадата.

Обсъждан ли е въпросът на Консултативния съвет по животновъдство в МЗХГ?
Много пъти е поставян въпросът. Според мен, веднъж годишно - към определена дата, предложена от нас животновъдите и одобрена от Българската агенция по безопасност на храните, трябва да ни се даде възможност да правим ревизия на стадата. При животни, които са отпаднали, а не са изписани, ветеринарният лекар да има възможност да извади марките. Защото реално животни няма и остават само марките, които се водят в животновъдния обект. 


Интервю на София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • 15.10.2019 г.
  120320
  Тодор Арбов: Основният проблем на говедовъдството ни са субсидиите на глава! (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Михаил Михайлов НСГБ
  14.10.2019 г.
  114607
  Михаил Михайлов: НСГБ: Млечното ни говедовъдство е в криза! (ВИДЕО) 
  Виж повече
 • изложение животновъдство Сливен
  13.10.2019 г.
  122181
  Най-атрактивните животни на изложението в Сливен (СНИМКИ)
  Виж повече
 • мляко
  12.09.2019 г.
  1003
  14 български компании изнасят млечни продукти за Китай (СПИСЪК)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg