Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Бразилия внася около 1 млн. тона американска ГМО соя за фуражи

09.11.2020 г.
7499
Министерството на земеделието на Бразилия издаде наредба, улесняваща вноса на генетично модифицирана (ГМО) соя от Съединените щати.

Регламентът предоставя правна сигурност на вноса на зърнени култури от Съединените щати, "като признава еквивалентността на генетично модифицирано зърно, одобрени в САЩ и в Бразилия".

Бразилия е най-големият износител на соя в света, но тази година местните фермери продадоха толкова големи количества на топ вносителя - Китай, че почти не остана зърно за вътрешно потребление.

Ситуацията доведе до покачване на цените на фуражите за животновъдство и месопреработка в Бразилия и допринесе за инфлацията на цените на храните.

Бразилия временно спря митата за внос върху царевица, соя, соеви ядки и соеви масла от страни извън южноамериканския търговски блок Меркосур в средата на октомври.

Оттогава поне един американски коран със соя беше продаден на Бразилия. Корабът Discoverer, нает от Louis Dreyfus Company (LDC), трябва да пристигне на пристанището в Бразилия Паранагуа на 26 ноември, превозвайки 30 000 тона, според последните данни за състава на кораби от морската агенция Cargonave, които бяха актуализирани в четвъртък.

Правилото на министерството на земеделието е публикувано в официалния вестник на 4 ноември. Бразилия е готова да внесе 1 милион тона соя тази година, според прогнозата на бразилската група Abiove, което е най-големият обем от поне 2008 г. насам.

Досега тази година Бразилия е внесла 528 000 тона соя, главно от Парагвай, най-много от 2014 г. насам, според данните на правителствената търговия.

© 2020 АгроКлуб
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg