Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Близо до Ямбол пазаят от АЧС нова свинеферма. Забраняват прасетата в дворовете

31.07.2019 г.
1651
Крути мерки срещу поражение от вируса на Африканската чума по свинете (АЧС) са предприели властите в Ямбол, опитвайки се да защитят сравнително нова индустриална свинеферма, която се намира в близост до града.

Голямата свинеферма бе открита официално през 2012-а година от Премиера Бойко Борисов, тогавашния министър Мирослав Найденов, а по време на церемонията участие взеха Десислава Танева и Румен Порожанов.

Предприети са всички мерки за превенция срещу африканската чума в ямболска област, на чиято територия има общо четири големи индустриални свинеферми, заяви областният управител Димитър Иванов.

“От няколко седмици провеждаме разяснителна кампания по всички населени места на територията на областта. Създадена е пълна организация и се осъществява сътрудничество с колегите от Областната дирекция по безопасност на храните, МВР, Областното пътно управление, ДАИ-Ямбол и всички общини относно мерките и превенцията, които трябва да се предприемат. Вчера изпратихме уведомителни писма до всички общини и населени места, които попадат в 20-километровата зона около промишлените свинекомплекси и фермите от тип А”, обясни Иванов.


Той каза още, че се извършва пълна проверка на преминаващите автомобили през областта. Областният управител припомни, че крайният срок за преустановяване на отглеждане на прасета от тип „заден двор“ е 2-и август. След това следва евтаназиране на животните, които не отговарят на изискванията за биосигурност, предупреди той. 


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • АЧС - далавери - внос - агро политика
  29.07.2019 г.
  53094
  Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?
  Виж повече
 • EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  17690
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Виж повече
 • заразени фуражи
  26.07.2019 г.
  28710
  АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
  Виж повече
 • африканска чума
  17.07.2019 г.
  3257
  С всеки час се увеличават новите огнища на африканска чума
  Виж повече
 • АЧС
  17.07.2019 г.
  2677
  Властите включват всички методи за защита на свинекомплексите от АЧС
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg