Въпреки че индустриалното селско стопанство, насочено към масово производство на храни и увеличаване на печалбите, продължава да доминира, биологичните стопанства набират все по-голяма популярност както сред фермерите, така и сред потребителите в ЕС. То е изправено и пред много предизвикателства и възможност за промяна на облика на европейския селскостопански пейзаж, пише EURACTIV.
Тази тенденция трябва да продължи, тъй като новият еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски обяви подкрепа за биологичното земеделие по време на петгодишния си мандат.
Европейските фермери и предприемачи вече подготвят за следващата стъпка. Това ще настъпи на 1 януари 2021 г. с влизането в сила на новия регламент на ЕС относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти.„Един от приоритетите ми ще бъде разработването на план за действие за биологично земеделие“, заяви Януш Войчeховски в първата си реч като еврокомисар на конференцията на AGRI Outlook през декември в Брюксел.
В момента биологичното земеделие представлява 6,7% от земеделските земи на държавите-членки. Този брой нараства всяка година, „въпреки многото трудности, с които се сблъскват земеделските производители“, казва Дорота Метера, председател на Bioekspert, сертифициращ орган по биологично земеделие в Полша.
ЕС и отделните държави-членки подкрепят биологичното земеделие чрез субсидии от втория стълб на Общата селскостопанска политика (ОСП) чрез Програмата за развитието на селските райони. В рамките на ЕС средно 6,4% от бюджета за селскостопански и климатични действия се изразходват за този вид продукция, но точните суми варират в различните страни. „Имаме 200 000 биологични ферми в целия ЕС, но ситуацията варира в различните страни“, казва Метера.Въпреки това, биологичното земеделие все още се нуждае от финансова подкрепа и стимули за стопаните, допълва тя. Според нея тази подкрепа трябва да включва плащания на земеделските производители, които преминават към производство на био храни и финансови стимули да останат в биоземеделието.
Например Франция реши през 2017 г. да се стреми към суверенитет на храните. И една от целите на сраната е до 1 януари 2022 г. да постигне 50% от местната и органичната храна в публичния сектор за масово хранене. Междувременно в Полша все още липсва подобна инициатива от Министерството на земеделието, каза тя.
© 2020 Агро Клуб - AgroClub.BG