Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Безмитен внос на мед от Южна Америка ще е пагубен за пчеларството у нас

19.11.2019 г.
50717
Пчеларите ще разчитат на директно подпомагане от Европа, заяви пред БНР Елена Стоилова, председател на Областния пчеларски съюз в Търговище, която ще участва днес в семинар в Европарламента по проблемите на пчеларството. Във форума, организиран от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му колега Пиетро Фиоки, ще се включат 25 български пчелари и техни колеги от Италия, Полша и Белгия.
 
По думите на Стоилова „проблемите на пчеларите в България не се различават много от тези, които са в Европа и по цял свят. Наблюдаваме от известно време доста проблеми със здравето и често се случва да изчезват колонии. Отдаваме го и на климатични промени, но най вече на агресивно земеделие с употреба на пестициди. ЕС забрани вече четвърти пестицид, което ни дава надежда, че нещо се прави и че Европа търси все по-чист начин на живот и все по-чисто земеделие. Това обаче са само малки крачки“, коментира тя.
 
Вече има регистрирана гражданска инициатива от страна на ЕК, която ако успее да събере 1 млн. подписа в рамките на ЕС, това ще даде знак за начало на постепенна абсолютна забрана на използването на пестициди. Стоилова подчерта обаче, че много трябва да се внимава с това, защото абсолютна забрана на пестицидите означава, че те трябва да се заместят с нещо. Ще изправим и друг сектор пред проблеми – земеделието, отбеляза тя и добави: „Трябва да се стараем да направим такива крачки, които да са в полза за всички“.

Пчеларите са притеснени от евентуално сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Меркосур - обединение на повечето страни в Южна Америка, което би дало възможност за безмитен внос на мед.

„Очакванията са за 45 хил. тона безмитен внос на мед годишно, което изправя на нокти всички пчелари в ЕС“, предупреди Елена Стоилова. По думите ѝ, ако това се случи, това означава пчеларите у нас да прекратят дейност./източник: БНР


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пчели
  11.11.2019 г.
  79208
  Онлайн система ще предупреждава пчеларите за пръскане с пестициди
  Виж повече
 • пестициди
  30.10.2019 г.
  113428
  ЕС няма да поднови лиценза на инсектицида тиаклоприд на Bayer
  Виж повече
 • пчеларство
  26.09.2019 г.
  46281
  Нови предизвикателства за българския мед заради безмитен внос от Южна Америка
  Виж повече
 • спасете пчелите
  09.09.2019 г.
  1164
  ЕК регистрира гражданска инициатива за отпадане на синтетичните пестициди
  Виж повече
 • ЕК
  17.05.2019 г.
  2973
  Европейската комисия стартира инициатива под надслов „Да спасим пчелите!“
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg