Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

БАБХ не дава данни има ли свинско с чума (АЧС) по магазините

02.09.2019 г.
1630
БАБХ все още не е публикувала данни обхващащи територията на цялата страна от проверки на месо за Африканска чума по свинете (АЧС) в магазинната мрежа. 

Макар вирусът на АЧС да не е опасен за хората, той може да се разпространява и чрез месото, което се продава и съхранява в хладилниците. По този начин макар, че разпространението на АЧС да утихна в последните седмици, то може да се възпламени отново заради неунищожени количества с АЧС, които в момента се продават по магазините.

Според източници от сектора, именно от големите свинекомплекси, където беше открит вируса на АЧС и бяха унищожени изцяло поголовията, седмици преди официалното регистриране на болестта, там се е извършвала интензивна продажба на месо на едро, а освен това в свинекомплексите, където има кланници, са разфасовани хиляди прасета.

Остава въпросът има ли БАБХ желание и капацитет да осъществи проверки в цялата страна, които да обхванат както магазините за месо по пазарите в страната, така и големите търговски вериги като Billa, Kaufland, Lidl, Metro и др., в които се продават значителни количества месо.

До момента МЗХГ извърши изключително много активности по ликвидирането на АЧС, като общите средства по ликвидирането на заразата и изплащането на компенсациите от 300 лв. на лично стопанство, започващи от днес, ще достигнат стотици милиони евро. 

Иван Гешев: В дирекцията на БАБХ Бургас са имали такса 'спокойствие'

Въпросът е: защо все още БАБХ избягва тези проверки най-вече в големите търговски вериги и свързано ли е това с някаква форма на корупция и принудително затваряне на очите и неизпълнение на служебните задължения? Допускането на компромиси от страна на БАБХ би довело до пълно обезсмисляне на всички предприети от МЗХГ мерки до момента.

© 2019 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • крави БАБХ
  28.08.2019 г.
  1968
  БАБХ мълчи за смъртта на цяло стадо крави край Дупница. Нова зараза?
  Виж повече
 • производство на суха кръв
  19.06.2019 г.
  47036
  Следи ли БАБХ за суха кръв в сиренето, кашкавала и сладоледите?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg