Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Атанас Урджанов (АМБ): Няма паника в месопреработвателния сектор заради АЧС

16.08.2019 г.
1928
“В момента няма паника в месопреработвателния сектор заради кризата с Африканската чума по свинете (АЧС)". Това заяви пред АгроКлуб Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). Членове на организацията са над 110 фирми, които заемат около 65 % от пазара на месо и месни продукти в страната. 

“Не е тайна, че българското свинско месо не може да задоволи търсенето на пазара ни, ето защо преработвателите работят с около 35% българско месо, а останалите 65% са внос. В момента има увеличение на вноса - на 70%, а българското месо отива основно за свежа консумация”, каза председателят на АМБ. Месокомбинатите у нас внасят суровина от Франция, Дания, Испания, Германия. “Месото пристига за три дни в свежо състояние и не работим със замразено месо”, увери  Атанас Урджанов.

Все пак от бранша изпитват притеснения, свързани с невъзможността на месодобивните и месопреработвателните предприятия да изпълнят поетите ангажименти по мярка 4,2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти от ПРСР 2014-2020. Заради намаляването на българското месо в следствие на чумата по свинете, за месокомбинатите може да се окаже невъзможно при изпълнението на проектите си да влагат в крайния продукт 30% българска суровина (собствено производство или доставена от регистрирани земеделски стопани).

В тази връзка от АМБ са изпратили искане до земеделския министър Десислава Танева “временно, до пълното отстраняване на вируса и възстановяване на нормалния ритъм на свиневъдството у нас, разпоредбата да бъде отменена”. 

Месокомбинатите настояват и за обезщетения заради загубите, свързани с ликвидирането на болестта.


По темата работи: София Белчева

© 2019 АгроКлуб - Професионалистите в агробизнеса
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • свинско месо с АЧС
  02.08.2019 г.
  24493
  По магазините е пълно със свинско месо с чума (АЧС)
  Виж повече
 • EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  17717
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Виж повече
 • заразени фуражи
  26.07.2019 г.
  28757
  АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg