Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Андрей Новаков алармира за политическа намеса на ДБ в разследвания на КПКОНПИ

01.05.2021 г.
7692
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент да направи проверка и да изслуша аргументите за законопроекта на Демократична България, който представлява намеса в дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Демократична България предлагат да спре съдебното производство срещу шефовете на Винпром Карнобат - фамилия Стайкови, които бяха обвинени в злоупотреби с европейски средства за развитие на селските райони по линия на субсидии отпускани от Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ), както и срещу сем.Арабаджиеви, сем.Баневи, Васил Божков, Иво Прокопиев и редица други разследвани през последните години от прокуратурата. Това става ясно от внесено предложение в Народното събрание, подписано с  подписите на Христо Иванов, ген.Атанас Атанасов и Атанас Славов.

Новаков изпрати писмо до председателя на ресорната комисия Моника Холмайер, с което я сезира за опит за политизиране и застрашаване независимостта и работата на КПКОНПИ.

В писмото се посочва, че инициираните промени в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв.

Няма да допуснем опити за намеса в работата на признат от европейската общност български орган за борба с корупцията, който успешно сътрудничи с други европейски институции. Тук няма място за политически игри и защита на бизнес интереси, коментира Новаков. Намесата в работата на този орган единствено би сложила петно върху имиджа на страната ни, заявила ясно и с конкретни действия волята за реформи за постигане на ефективна борба с корупцията и върховенство на правото.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg