Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Англия отвори кутията на Пандора - разреши опитни полета с ГМО пшеница

07.09.2021 г.
8082
Зад скалъпено оправдание, че щели да се борят с някакво вещество в пешницата, което при препичане на хляб на тостер - причинявало рак, в Англия разрешават отглеждането на нови сортове ГМО пшеница.

Британското правителство е дало разрешение за поредица полеви опити с генно модифицирана пшеница за първи път в Европа, което бележи значително отклонение от позицията на ЕС по този въпрос.

След зелената светлина от Министерството на околната среда, храните и селските въпроси (DEFRA), ще бъдат проведени опити от изследователския институт Rothamsted, пионер в опитите за ГМО култури от 90 -те години, включващи генетично променена пшеница, създадена чрез инструмента за редактиране на гени CRISPR .

Експериментите, базирани в Хартфордшир, ще бъдат първите полеви опити на пшеницата, редактирана от CRISPR, навсякъде във Великобритания или Европа.

Тази техника е предназначена да въведе промени в целевия ген на пшеницата. Въпреки, че е обявено от играчите в индустрията като променящо правилата на играта, използването на технологията CRISPR остава противоречиво сред останалите страни в ЕС.

Знаменателно решение на Съда на Европейския съюз (СЕО) от 2018 г. стигна до заключението, че организмите, получени чрез нови геномни техники (заменящи името ГМО с НГТ)  (NGT), като CRISPR, по принцип трябва да попаднат в Директивата за ГМО.

Въпреки това, след напускането на ЕС, Обединеното кралство сигнализира за крачка от това решение, след като Англия започна консултация относно редактирането на гени в опит да отключи „значителни ползи“ за сектора и околната среда.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg