Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Ангел Вукодинов (НАЗ): Купуването на земеделска земя от чужденци ни притеснява! (ВИДЕО)

03.12.2019 г.
8486
Регионалната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Пловдив има 15 забележки по проекта на Закон за земята, предложен за обсъждане от Министерството на земеделието, храните и горите.

Кои са основните сред тях, разказа пред АгроКлуб Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от гр. Съединение и председател на Контролния съвет на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив.

Според зърнопроизводителите трябва да има високи изисквания към чужденците -  кандидат купувачи на земеделска земя в България: “Имаме притеснение по отношение за закупуването на земеделска земя от чужденци, съгласно изискванията на ЕС. Разбираме, че трябва да се съобразим с европейските регламенти. Ние обаче проучихме опита в Европа и се оказа, че в останалите държави - членки тази възможност не е толкова лесно изпълнима. Трябва да има определени условия, на които да се отговаря, одобрение за целта на инвестицията - наистина да бъде земеделска и най-вече да не ощетява местните структури”, посочи Вукодинов.

“Изцяло пожелателни текстове, без никаква конкретика” - така Ангел Вукодинов определи Закона за опазване на земеделското имущество, който е вкаран като глава в новия Закон за земята. “На практика е подходено несериозно към него. Вменяват се правомощия на общинската власт, които не могат да бъдат изпълнени. И опитът досега го доказва. От друга страна с лекота се приравняват наемите и арендните отношения, което също ни притеснява. С лекота е заложена и възможност за прекратяване на договори”, каза зърнопроизводителят.

Според регионалната структура на НАЗ в Пловдив “буди недоумение прословутото пренаемане. Независимо, че е предвидена клауза за пренаемане между арендатора и арендодателя или наемателя и наемодателя, за всяко такова пренаемане се изисква изричното съгласие на собственика, посочи Ангел Вукодинов.

По-внимателно трябва да се разгледа и въпросът за комасацията на земите. Там буди недоумение, например възможността при влязла в сила комасация, автоматично да отпаднат всички договори, независимо от срока и вида им. Тава би създало колапс в някои производства. “Представете си, някой, ако е направил овощна градина и изведнъж да трябва да отпадне”, даде пример земеделецът.

.В преходните и заключителни разпоредби също има притеснения от страна на зърнопроизводителите, тъй като “с лекота” се правят препратки към Наказателния кодекс. “Виждаме за какви тежки престъпления в обществото няма възмездие, а с лекота да бъдеш преследват по Наказателния кодекс за това, че не си намерил даден наемодател, не ми се струва сериозно”, посочи Вукодинов.

Председателят на НАЗ Костадин Костадинов каза пред АгроКлуб, че тази седмица Асоциацията ще излезе с единно становище относно Законопроекта: “Исканията ни не са нещо радикално и смятам, че са постижими. Работим по този закон от 2009 г. и знаем как е всичко на терен. Не може един чиновник на бюро, който не знае същността на нещата, да ти налага норми и правила или да залита в определена посока в защита на корпоративни интереси”, посочи Костадинов. Той допълни, че миналата седмица е проведена работна група с експерти от Земеделското министерство, които са писали закона. “Обединихме се около няколко идеи по членовете и тази седмица ще излезем с единно становище на НАЗ”.

Общественото обсъждане на законопроекта на Закон за земята продължава до 5 декември. 

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • 03.12.2019 г.
  4386
  Само граждани на ЕС ще могат да купуват земеделска земя в България (ВИДЕО)
  Виж повече
 • закон за земята
  05.11.2019 г.
  105461
  Млади стопани ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ
  Виж повече
 • Закон за земята
  05.11.2019 г.
  104433
  Десислава Танева: До ден започва обществено обсъждане на Закона за земята
  Виж повече
 • Милена Горанова
  15.10.2019 г.
  121552
  Милена Горанова: Неуредените поземлени отношения ще са спънка в новата ОСП!
  Виж повече
 • земеделска земя
  25.09.2019 г.
  40926
  Собственици на земеделска земя искат нови правила при принудително отчуждаване
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg