Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

АДФИ започва проверки на БАБХ за злоупотреби покрай чумата

13.08.2019 г.
1867
Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) започва проверки на БАБХ за злоупотреби покрай дейностите със заразните болести по животните и актуалния въпрос с чумата по свинете (АЧС).

Преди седмциа главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверката на агенцията по храните, след като данни за злоупотреби бяха публикувани вжурналистическо разследване. Става дума за филма на Генка Шикерова „Война на трупове“, свързан със сключването договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци. Според разследването те са неизползваеми в момента на фона на бума на африканската чума по свинете.

Намалява потреблението на свинско заради страхове от мутация на вируса АЧС

В хода на разследването от Агенцията по безопасност на храните ще бъдат изискани конкретно договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?

Очаква се да бъде поискана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (във Варна и Шумен), както и за причините за неизползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка, както и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с африканската чума по свинете.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • свинско месо с АЧС
  02.08.2019 г.
  24468
  По магазините е пълно със свинско месо с чума (АЧС)
  Виж повече
 • АЧС - далавери - внос - агро политика
  29.07.2019 г.
  53104
  Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?
  Виж повече
 • EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  17696
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg