Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агро сектора остана досега по-малко засегнат от кризата с Covid19, но опасенията за 2021 нарастват

Агро секторът в България към момента се оказа по-малко засегнат от кризата поради първата вълна на пандемията от Covid19, отколкото се очакваше и в сравнение с редица западни страни.

При разгръщането на втората вълна от пандемията Covid19 обаче, очакванията за 2021-а са по-негативни, особено за няколко сектора в селското стопанство.

Според анализатори, най-силно ще пострадат всички аграрни бизнеси, свързани с инвестиционни разходи за фермерите. Това са доставчиците на нова агротехника, специализирани машини и оборудване за селското стопанство, както и компаниите за аграрен софтуер. Сериозен спад се очаква и за финансовите продукти в сектор земеделие, тъй като фермерите ще отказват да вземат нови кредити и лизинги. Същевременно експерти в брашна очакват почти замразяване на пазара на земеделска земя и допълнително покачване на цените.

Спадът в продажбите на нова агротехника от началото на 2020-а до края на Септември, поради Covid19 кризата, е между 10-15% сочат данни на специализираният сайт Агросалопн.БГ на база допитвания до дилъри на водещи марки трактори и земеделска техника.

Не само финансовата и търговска страна обаче е засегната. Въздействието на кризата с Covid19 се измерва не само чрез продажби, но и в човешки план. Според ново проучване на Евростат 22,5% от заетите в аграрния сектор на ЕС отбелязват, че моралът на техния екип е засегнат и 25% отбелязват по-малко отъждествяване с ценностите и културата на тяхната компания, породено не само от уволнения и съкращения в работното време и заплатите, но най-вече в огромен натиск за реализация на продажби в условията на извънредно положение.

Докато опасенията за 2020 г. до голяма степен бяха повдигнати, професионалистите в индустрията очакват 2021 г. да бъде сложна . Разбира се, икономическата ситуация в сектора на полските култури, лозарството и животновъдството е тревожна, но цените на селскостопанската продукция остават солидни и на добро ниво.

© 2020 Агро Клуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg