Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агропрогноза: Условията ще бъдат подходящи за жътва на зърнената реколта

10.07.2020 г.
8295
Метеорологичните условия в периода от 10 до 16 юли ще бъдат подходящи за прибиране на зърнената реколта, с изключение на места в западните райони. Към момента получените средни добиви от пшеница са в широки граници -  от 100-200 кг/дка в част от източните райони до 500 кг/дка в Централна и Северна България. От ечемика по-високи добиви – до 520 кг/дка (Пазарджик) са регистрирани на отделни места в Горнотракийската низина. Една от причините за ниските добиви от зимните житни култури е продължителното пролетно засушаване.

Според Агропрогнозата на Дукена Жолева от НИМХ, през следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми, а на много места в Западна България при наличие на добри и много добри влагозапаси в 50 и 100 cm почвен слой (над 80% от ППВ) – следствие от падналите значителни  валежи в края на юни и през първата седмица на юли.

В началото на второто десетдневие на юли отново в западните райони се прогнозира вероятност за локални, интензивни, валежи и градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта.  

В част от  южните и източните райони (Сандански, Пазарджик, Разград, Бургас), където  падналите валежи през последните две седмици са без стопанско значение, под 5-6 l/m², нивото на влагозапасите в 50 cm слой на места е ниско - под 60% от ППВ (агростанция Сандански). През периода в тези райони валежи не се очакват, което ще налага прилагане на подходящи поливни норми при пролетните и зеленчуковите култури.
 
До средата на юли вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове. При царевицата, в зависимост от ранозрелостта ѝ, ще се наблюдават фазите: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване.При ранните хибриди царевица в полските райони ще се осъществява наливане на зърното. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При соята и полския фасул ще се наблюдава образуване на бобове, при памука - начало на фаза цъфтеж, при ориза - фаза вретенене.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • Жътва 2020
    02.07.2020 г.
    22996
    Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg