Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агропрогноза: Очакват се валежи, които ще повишават влагозапасите в 50 см почвен слой

22.12.2019 г.
5868
Топлото за сезона време през второто десетдневие на декември, с максимални температури надвишили на много места в полските райони 16-17°С, доведе  до възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. 
 
Наднормените декемврийски температури се отразиха ефективно на късно засетите посеви с пшеница и част от тях достигнаха необходимата им температурна сума за встъпване във фаза 3 лист. На места в Североизточна България, където бяха регистрирани температури от порядъка на 19-20°С (Разград, Добрич, Варна), бе увеличен и делът на пшеничните посеви във фаза братене. 
 
Вследствие на високите температури в южните райони при някои раноцъфтящи храстовидни и дървесни видове (дрян, череша) бе провокирано нежелателно набъбване на пъпките. 
 
През първата половина от следващия период отново се прогнозират наднормени температури и средноденонощни стойности в по-голямата част от полските райони над биологичния минимум, необходим за протичане на забавена вегетация при зимните житни култури. Това сочи агропрогнозата за период 20-26 декември на Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.
 
След необичайно топлото време в средата на третото десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Очакваното застудяване в края на периода ще доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви, ще предотврати преждевременното, нежелателно, развитие при някои трайни насаждения, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост.
 
В началото на периода в полските райони условията ще позволяват провеждане на почвообработки. Прогнозираните валежи през третото десетдневие на декември ще повишават нивото на влагозапасите в 50cm почвен слой. В края на есента почвените влагозапаси при пшеницата в 100cm слой са незадоволителни, на отделни места в южните райони под 60% от ППВ (агростанциите: Кюстендил, Чирпан, Сливен).

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • агропрогноза
    02.12.2019 г.
    4775
    Агропрогноза за декември: Температурите ще поддържат в покой зимните житни култури
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg