Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агропрогноза: Заради сушата, дефицитът на влага при посевите ще се задълбочи  

25.10.2019 г.
114468
В периода от 25 до 31 октомври агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване дефицита на влага при есенните посеви, сочи прогнозата на Дукена Жолева - агрометеоролог в НИМХ. 
 
В по-голямата част от страната, особено на места в Северозападна България - агростанциите Кнежа и Бъзовец, в Софийското поле - агростанция Лозен и Горнотракийската низина - агростанциите Пловдив, Пазарджик и Сливен почвените влагозапси в 50 cm слой са оскъдни, под 45-50% от ППВ, а на места напълно изчерпани. В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица.
 
Прогнозираните превалявания в края на периода ще бъдат без стопанско значение. На места в Дунавската равнина съществува реална опасност за изсъхване на част от покълналите зимни житни култури.
 
На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони, където през първото десетдневие на октомври паднаха повече валежи -над 25-30 l/m² - Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово и Бургас. Те подобриха условията за сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.
 
През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване. Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист - агростанция Карнобат.
 
През последната седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Периода е подходящ срок за засаждане на малини и касис. 

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пшеница
  25.10.2019 г.
  114741
  Радостина Димитрова, агроном: Нужен е дъжд, за да се гарнират добре посевите!
  Виж повече
 • суша
  21.10.2019 г.
  117965
  Фермери искат евро компенсации заради тежката суша
  Виж повече
 • суша 2019
  18.10.2019 г.
  118210
  Тежка суша за есенната сеитба, язовирите пресъхнаха
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg