Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агропрогноза: Горещини и валежи със стопанско значение до края на май

15.05.2020 г.
8386
Необичайно високи за сезона температури ще влияят на развитието на земеделските култури в следващите дни, а в част от полските райони недостигът на влага ще е съществен фактор, става ясно от агрометеорологичната прогноза на НИМХ. 
 
Падналите валежи през първата седмица на май бяха неравномерно разпределени, а на места в Източна България твърде закъснели за есенните посеви. В част от източните райони, вследствие дефицита на почвена влага през първата половина от пролетта, състоянието на пшеничните посеви е критично.
 
Промяна в агрометеорологичните условия се очаква да настъпи в края на второто и началото на третото десетдневие на май. Очакват се валежи със стопанско значение, нормализиране на температурите и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви. 
 
През периода при пшеницата във високите полета ще протича фаза изкласяване, а в полските райони - цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. При слънчогледа и царевицата ще се осъществява листообразуване. До края на периода при ранните сортове череши в югозападните райони ще се наблюдава фаза узряване. При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж - фази критични за заразяване с мана и оидиум. През този период сериозни повреди по лозите нанасят гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец.
 
Подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от периода през по-хладните часове от деня.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • пшеница
  14.05.2020 г.
  8722
  Североизточна България е с най-много пропаднали площи от есенници
  Виж повече
 • пшеница
  25.04.2020 г.
  10690
  Проф. Иван Киряков: Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но не безнадеждно!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg