Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агропрогноза: Валежите ще увеличат влагозапасите в горните почвени слоеве

22.11.2019 г.
38620
През изтеклия седемдневен период в част от Северна и Южна България падналите валежи в Ново село, Видин, Враца, Лом, Оряхово, Плевен, Велико Търново, Свищов, Кюстендил, Стара Загора, Казанлък, Сливен и Чирпан бяха между 15-30 l/m2, а в районите на Кърджали и Сандански и над 40 l/m2. Тези валежи подобриха както почвените запаси от влага в горните 20-30 cm, така и условията за протичане на вегетационните процеси при вече засетите и поникнали есенни  култури.
 
Според прогнозата на Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ, през следващия период от 22 до 28 ноември, агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичнaтa нормa за третото десетдневие на ноември и чести превалявания. Прогнозираните валежи в по-голямата част от страната, с изключение на източните райони ще увеличат влагозапасите в горните почвени слоеве. Предвид относително високите за сезона температури и подобрените условия на почвено овлажнение, вегетационните процеси при есенните посеви ще протичат с нормални темпове.
 
През периода при пшеницата предимно в източните части от страната -  Главиница, Карнобат, Долни чифлик и Силистра ще протичат фазите: трети лист, преход към братене и братене. При посевите засети в края на месец октомври и през първото десетдневие на ноември ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване. Тези фази ще се наблюдават в районите на Търговище, Бъзовец, Павликени, Кнежа, Казанлък и Кюстендил. 
 
Честите валежи през периода ще възпрепятстват провеждането на сезонните агротехнически мероприятия като извършване на фитосанитарни дейности в овощните насаждения. В източните райони на страната, където не се очакват валежи, условията ще са подходящи за провеждане на дълбока оран на полетата предвидени за пролетни окопни култури.

© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • Агропрогноза
    31.10.2019 г.
    113161
    Агропрогноза: Валежи със стопанско значение след средата на ноември
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg