Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Агропрогноза: Валежите ще бъдат под нормите за месеца

08.10.2021 г.
9420
В началото на есента в по-голямата част от полските райони отсъстваше влага в 50 сантиметров почвен слой, а в еднометровия, почвените запаси са оскъдни, под 50%.

На много места в страната, продължителната суша беше причина за пропускане на агротехническите срокове за сеитба на зимната рапица.

Падналите валежи в края на септември в югозападните райони подобриха условията за провеждане на сезонните почвообработки.

В останалите райони от страната подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица, ечемик и пшеница, се очаква в края на първото десетдневие на октомври, когато се прогнозира повишена вероятност за валежи. През октомври са агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури.

През първото десетдневие оптималният срок за сеитбата на пшеницата в северна България от 15-ти до 25-ти октомври в южна България, а през третото десетдневие за районите по Черноморското крайбрежие.

През третото десетдневие прогнозираните температури около и над нормата за периода ще ускорят развитието на засетите есенни посеви в районите, където влагата не е ограничаващ фактор. 

В краят на месеца, при засетите в средата на октомври зимни житни култури ще се наблюдава фаза поникване. Фаза трети лист ще преобладава при посевите засети в началото на октомври. В края на месеца условията ще бъдат подходящи за провеждане на някои фитосанитарни дейности при овошките. 

Ябълковите и крушовите насаждения, нападнати от болестта струпясване, е необходима в началото на листопада след прибиране на плодовете за редуциране на заразата, да се третират с 5% разтвор от карбамид.
При костилковите овощни видове, срещу причинителите на сачмянка, ранното кафяво гниене и къдравост по прасковата, се препоръчва след масовият листопад пръскане с 2% бордолезов разтвор. 
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg