Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Аграрният сектор е заплашен от политически реваншизъм и спиране приемите на проекти

20.03.2021 г.
11887
Аграрният сектор в България е заплашен от политически реваншизъм и спиране приемите на всички инвестиционни проекти и схеми за подпомагане в селското стопанство.

Това става ясно след като представители на партии с печално известна история, които дълго време не са били във властта, както и на новоизлюпени такива, заявяват през последните седмици, че буквално ще обърнат МЗХГ с главата надолу. Позициите, които се въртят главно из социалните мрежи са свързани с това, че кандидатите за политици имат намерение да търсят в аграрните институции пробойни от всякакъв тип.

Към момента през 2021-а година са планирани да стартират най-важните инвестиционни мерки по ПРСР в т.нар. двугодишен преходен период до старта на новата ПРСР 2023-2027. Това включва много голям прием по мерките 4.1 и 4.2, които сегашното ръковдство на земеделското министерство е предвидило да стартират през Април с продължителност на приема 3 месеца, както и старт по-късно през годината на мерките 6.1 и 6.3 за по-малките земеделски производители. Общият бюджет само на тези четири мерки, насочени към земеделието е над 910 млн. лв.

Нито една от мерките по ПРСР може да не стартира при развихряне на политически реваншизъм в МЗХГ и ДФЗ. По-голяма е опасността обаче не от забавянето на старта на тези приеми, евентуално с година или година и половина, а в разбъркването на принципите за реализация на устойчиви и реално работещи аграрни проекти и настъпването на хаос в сектора, какъвто сме виждали при политически кризи в предходни години. Още повече, че някои от партиите кандидати за властта нямат дори минимална експертиза в аграрния сектор, което личи ясно от техни позиции и публични изявления.

Популистките призиви за одит в аграрните институции могат да се окажат чист политически реваншизъм или казано по-просто: "Стани да седна". Това би поставило под риск и натиск експертите в МЗХГ и ДФЗ, които не са политически обременени и работят ефективно - да бъдат принудени да изпълняват политически поръчки и да търсят "под вола теле". Всичко това рискува да измести фокуса от належащите и нетърпящи отлагане въпроси пред аграрния сектор и свързаните с това форми на финансиране и подготовка за новия програмен период на ОСП 2023-2027.

Малките и нови партии, които се заканват за влизане във властта, всъщност сега яхват вълната на традиционното недоволство в аграрния сектор - излъчвано главно от някои полу-пазарни животновъди и субекти в сивата икономика на аграрната търговия, които независимо кой е на власт - винаги ще са недоволни. Може да се каже така, че кандидатите за политическа кариера и реваншизъм - сега защитават позициите на тези, които после могат да им се качат на главата. Още повече, че структуроопределящите дейности - производство, търговия, износ и внос, съвсем не зависят от тази извадка от селскостопанския сектор, а от реално работещите участници в агробизнес сектора.

Аграрната политика в България премина през редица тежки изпити през последните години, някои от които особено тежки: Африканска чума по свинете (АЧС), зарази по овцете, Covid19 криза, на фона на които въпреки всички трудности бяха договорени всички финансови механизми и не се допусна нито спиране на субсидии, европроекти, нито стагнация в сектора, който въпреки тежката ситуация запазва стабилни производствени показатели. Освен това се случи и изключително важната институционална цифровизация и обработка на документи онлайн, а ресорните институции в условията на пандемия показаха адекватна връзка и комуникация с аграрния сектор, чрез новите форми на дигитална свързаност.

© 2021 АгроКлуб - Професионалистите в агробизнеса
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • избори 2021
    18.03.2021 г.
    24317
    Кандидатът на Слави за политика в земеделието свързан с БСП? Ще има ли червено Ферари? (ВИДЕО)
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg