Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Австрия е на път да стане първата държава в ЕС, забранила глифозата

09.12.2019 г.
5009
Aвстрия е на път да стане първата държава от ЕС, забранила противоречивия хербицид глифозат, след като приключи процедурата за уведомяване на единния пазар в ЕС, пише Euractive.

Правителството на Австрия обаче поставя под съмнение дали пълната забрана на най-широко използвания хербицид в света ще бъде приложена още следващия месец, въпреки че депутатите гласуваха за мярката по-рано тази година.

Парламентът одобри забраната през юли, което направи Австрия първата държава-членка на ЕС, предприела тази стъпка, но сега правителството предупреди за възможен правен сблъсък с Брюксел, ако приложи забраната.

Според правителствена информация, цитирана от AFP, въпреки че Европейската комисия официално не е наложила вето върху мярката, тя е изпратила до Виена писмо, в което критикува начина на въвеждане на забраната и „оставя отворена възможността за производство за нарушение“.

Директорът по европейската хранителна политика на Грийнпийс Франциска Ахтерберг заяви, че има „само два коментара относно плана за въвеждане на забраната, от страна на Европейската комисия и от Италия, но няма подробни становища“, което означава, че Австрия няма официално задължение да отговаря на тях. Следователно забраната за употреба на глифозат може да влезе в сила на 1 януари 2020 г., както е планирано (в законопроекта)”, посочват от Екологичната организация, подкрепени от партията на Зелените.

Австрийското министерство на околната среда все още не потвърждава как или кога забраната ще влезе в сила.
Глифозатът остава горещо оспорвана тема, въпреки че през декември 2017 г. , ЕС поднови лиценза на хербицида в Европа в продължение на пет години - до края на 2022 г.

По темата работи: София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • глифозат - забрана
  15.07.2019 г.
  14649
  Австрия призова целия ЕС да забрани пръскането с глифозат след 2022
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24309
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg